Pedicure

De Pedicure behandeling bestaat uit:

  • het opstellen van een diagnose / behandelplan
  • het desinfecteren van de voeten
  • nagels knippen
  • eelt verwijderen
  • eventueel likdoorns of kloven verwijderen
  • mechanisch afwerken van eelt en het polijsten van de nagels en ter afsluiting een korte voetmassage met een heerlijke crème of olie

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook wel eksteroog of eeltpit genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine oppervlakte naar binnen wordt gedrukt in een piramidevorm. Door de piramidevorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt.

De pedicure kan deze likdoorn verwijderen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat de likdoorn weer terugkomt.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmels komen zeer veel voor. Voetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien. Een andere vorm, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten.

Hoe kom ik eraan? Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen, zoals kleedkamer van kledingwinkels. De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn: voor voetschimmels zijn dit vooral een vochtige, warme omgeving.

Hoe voorkom je een voetschimmelinfectie?

  • Na het douchen of baden de voeten goed afdrogen
  • In openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen
  • Katoenen of wollen sokken dragen (dit voorkomt transpiratie)
  • Draag schoenen van ‘ventilerend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen).

Behandeling van voetschimmel

Voetschimmels worden bestreden met een anti-schimmel geneesmiddel (anti-mycose). Bij de meeste voetschimmelinfecties kan volstaan worden met lokaal aanbrengen van het anti-mycose. De lokale anti-mycose in olie moet doorgaans 2-4 weken 2 maal daags worden toegepast. Voor het aanbrengen dient de voet eerst goed te worden gereinigd. Ter voorkoming van een nieuwe infectie is het verstandig de eerder gedragen schoenen met een antischimmel strooipoeder/spuitbus te behandelen, zodat ook alle schimmelsporen daar worden gedood. Kousen / sokken dienen gewassen te worden op 60C.

Kalknagel (onychomycose)

Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden. Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
  • verkleuring van één nagel in wit of geel
  • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
  • de nagel is verdikt, wordt hobbelig en brokkelig
  • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten

Oudere mensen hebben een ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen hier een rol. Geschat wordt dat in Nederland 60% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft.